Onze Behandelingen

Nieuw kunstgebit

Bij het kiezen van een kunstgebit spelen zaken als de vorm van uw kaak en algehele gezondheid een rol. Een kunstgebit is altijd maatwerk. Hierbij komen we zo veel mogelijk aan uw wensen tegemoet. Wij zoeken samen met u naar wat het beste bij u past.


Ons advies is om uw kunstgebit om de vijf tot tien jaar te vervangen. In de meeste gevallen heeft u geen verwijzing van een tandarts nodig om bij ons een kunstgebit te laten maken. Uw kunstgebit wordt bij de meeste verzekeringen eens per 5 jaar vergoed.


Bent u ontevreden over uw kunstgebit? Dan kunnen wij een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar om uw kunstgebit eerder te vervangen.


U kunt een vrijblijvende afspraak maken, zodat wij uw wensen kunnen bespreken en u informeren over de mogelijkheden.

Klikgebit

Vanaf het moment dat u uw tanden en kiezen verliest, slinkt het kaakbot. Wanneer u al enige tijd een kunstgebit (of een gedeeltelijk kunstgebit) draagt, kan het voorkomen dat uw kaak te weinig houvast biedt. Wanneer dit bij u het geval is en uw kaak hiervoor geschikt is, kunnen er implantaten in uw kaakbot worden geplaatst. Dit is een kunstwortel die (onder verdoving) in uw kaak wordt geplaatst. Op de implantaten kan dan later de prothese “vast” worden geklikt. Tijdens een vrijblijvende afspraak kunnen we beoordelen of u in aanmerking komt voor het plaatsen van implantaten.


Indien u in aanmerking komt voor het plaatsen implantaten regelen wij een verwijzing voor de tandarts-implantoloog of kaakchirurg. U krijgt een intakegesprek en u wordt geïnformeerd over de behandeling. Als de implantaten zijn geplaatst wordt uw huidige kunstgebit aangepast, zodat u tijdens de vastgroei periode van de implantaten niet zonder kunstgebit hoeft te lopen. Na de vastgroei periode van de implantaten in het kaakbot komt u weer bij ons in de praktijk en wordt het nieuwe klikgebit voor u vervaardigd.

Eerste kunstgebit

Bij de overgang van uw eigen gebit naar een kunstgebit wordt er allereerst een noodprothese gemaakt voordat uw tanden zijn getrokken. Het is een tijdelijk kunstgebit die direct na het trekken van uw tanden en kiezen op uw kaak wordt geplaatst door uw tandarts of kaakchirurg, waardoor u geen moment zonder tanden hoeft te lopen. Met een noodprothese leert u kauwen, slikken, lachen en praten met ‘iets’ in uw mond – en dat is in het begin echt even wennen. Dit tijdelijk kunstgebit werkt als een soort pleister op het tandvlees. U dient deze na het trekken van de tanden dan ook een aantal dagen in te houden.


Door het genezen van uw kaak zal deze slinken. Wanneer u merkt dat uw noodprothese losser gaat zitten of drukplekken veroorzaakt, neem dan contact met ons op, zodat wij uw kunstgebit aan kunnen passen. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is uw kaak tot stilstand gekomen en slinkt het niet veel meer. Hierna kan er een definitief kunstgebit of klikgebit worden aangemeten.

Frame / plaatje

Frame

Een frame is een gedeeltelijke kunstgebit die met haakjes rondom uw resterende tanden en/of kiezen wordt geschoven. Een frame kan alleen worden geplaatst als uw tanden en/of kiezen sterk genoeg zijn om het frame te kunnen dragen.


Plaatje

Zijn uw eigen tanden en kiezen te zwak om de kracht van een frame te dragen? Dan is een kunststof plaatje geschikter. Dit plaatje rust op het mondslijmvlies en duwt als het ware tegen de bestaande tanden en kiezen aan. Een plaatje is eenvoudig uit te breiden met extra tanden en kiezen en daarom geschikt voor mensen die van plan zijn om uiteindelijk uit te breiden naar een volledig kunstgebit. In het geval van een frame of plaatje is de communicatie tussen uw tandarts en ons erg belangrijk. Heeft u geen tandarts, dan kunnen wij dit voor u regelen.

Kunstgebit controle

Wilt u problemen met uw kunstgebit voorkomen? Voorkomen is beter is dan genezen. Het is daarom aan te bevelen om elk jaar bij ons te komen voor een gratis controle van uw kunstgebit. Het slinken van de kaken gaat bijvoorbeeld zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Als u jaarlijks terugkomt voor controle, houden wij dit voor u in de gaten. Na de controle kunnen we verschillende behandelmogelijkheden aanbieden. Ook geven we op tijd aan wanneer uw kunstgebit aan vervanging toe is.

Reparatie

Is uw kunstgebit stuk, bijvoorbeeld gescheurd of een tand afgebroken? Hiervoor kunt u zonder afspraak bij ons terecht. Wij kunnen bijna elke kunstgebit weer repareren. Wanneer u het kunstgebit voor 10:00 s morgens brengt kunt u hem in de meeste gevallen dezelfde dag weer ophalen.

Als u voor een reparatie komt, hoeft u zich niet te melden en kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. U wordt zo spoedig mogelijk geholpen.

Opvulling kunstgebit

Zit uw kunstgebit los? U ontkomt er niet aan dat uw kunstgebit na verloop van tijd losser gaat zitten en kan wankelen of gaat breken of scheuren. Hierdoor ontstaat ruimte voor voedselresten en bacteriën wat de gezondheid niet ten goede komt.


Als u last heeft van deze klachten of u twijfelt over de pasvorm van uw kunstgebit dan kunt u contact met ons opnemen. Dit is in de meest gevallen eenvoudig op te lossen door uw kunstgebit passend te maken.We vullen uw kunstgebit op waar het nodig is.


Wilt u een knarsplaatje laten maken?

Knarsplaatje

Heeft u na het slapen een pijnlijke kaak, gaat het openen van de mond moeilijk(er) of heeft u last van nek- en/of hoofdpijn? Dan kan het zijn dat u tandenknarst. Meestal gebeurt dit onbewust in uw slaap en vaak gaat dit vanzelf over. Tandenknarsen is vaak een gevolg van stress. Gaat het knarsen niet over? Dan biedt een knarsplaatje uitkomst om uw gebit te beschermen.


U heeft voor een knarsplaatje een diagnose nodig van uw tandarts. Heeft u geen tandarts, dan kunnen wij dit voor u regelen. De tandarts kan u verwijzen naar ons, waarna wij een knarsplaatje voor u maken.


Wilt u een knarsplaatje laten maken?

Sportbitje

Beoefent u een sport die uw gebit in gevaar kan brengen, zoals hockey, rugby, skaten, squash of een gevechtsport? Een op maat gemaakte gebitsbeschermer geeft u de beste bescherming. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee wordt de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak verkleind. Een goede gebitsbeschermer moet stevig zijn en goed in de mond passen, is makkelijk in- en uitneembaar, geeft comfort bij ademhaling en spraak, is smaak- en reukloos en is makkelijk schoon te maken.


Wij zorgen dat uw gebitsbeschermer goed past en u een optimale bescherming geeft.


Wilt u een gebitsbeschermer laten maken?

  • Adres

    Meindert van der Thijnensingel 1 7741GB, Coevorden

  • Telefoonnummer

    0524-700244

  • Email contact

    info@gebithuis.nl

  • Website

    https://www.gebithuis.nl